Gamification, Serious Gaming en Game-Based Learning…

Spelenderwijs gedrag veranderen, betrokkenheid creëren en kennis overdragen.

Welke definitie je ook gebruikt, bij alle drie gebruik je spel als middel om te leren en om gedragsverandering en groei te realiseren. Met gamification train je spelenderwijs tijdens je dagelijkse werkzaamheden. Dit werkt motiverend en stimulerend. De interactieve spelelementen en beloningen in een game zorgen ervoor dat je nieuwe kennis opdoet, vaardigheden leert en deze uiteindelijk toepast op de werkvloer.

Gamification is toch gewoon een spelletje spelen?

Gamification en spelletjes spelen hebben zeker met elkaar te maken maar toch zijn ze verschillend. De meest voorkomende definitie van gamification is de inzet van gametechnieken en spelelementen in een niet-game omgeving, zoals een werkomgeving. Tijdens het spelen word je beloond. Deze beloning prikkelt jouw interne beloningssysteem en hierdoor verander je spelenderwijs jouw gedrag. 

Albert Einstein: “Play is the best form of research.”  4Growth: "Als je dan toch wilt groeien doe het dan spelenderwijs!"

Welke leerdoelen en leertechnieken zitten er in een spel?

null

1. Beloning

Als je een leerdoel bereikt of gewenst gedrag laat zien verdien je punten bereik je verschillende prestaties.

null

2. Waardering

De waardering die je vanuit de game voor een teamprestatie of van medespelers krijgt dragen bij aan het onderlinge teamgevoel.

null

3. Stapsgewijs

Door het spelen van verschillende levels word je stapsgewijs uitgedaagd om jezelf steeds weer te overtreffen! 

null

4. Opdrachten

Door in de game spannende of uitdagende taken en opdrachten uit te voeren leer je effectiever en kan je de leerstof toepassen in de praktijk. 

null

5. Competitie 

Tegen elkaar of tegen jezelf spelen? Dat kan! We zorgen ervoor dat er alleen winnaars zijn. Het afronden van het programma is het belangrijkste.

null

6. Quizzes en battles

Speel verschillende quizzes en battles tijdens de game en verbeter je score! Verschillende vormen van leren dragen bij aan het inslijpen van je kennis.

null

7. Praktijkopdrachten

Bij de game horen ook praktijkopdrachten. Waarbij de uitdagingen uit de game op de werkvloer worden uitgevoerd. Maak hierdoor progressie in het spel.

null

8. Feedback

Reflecteer in de game wekelijks op de gebeurtenissen en formuleer nieuwe doelen terwijl je tegelijkertijd hiervoor beloond wordt.

null

9. Ranking

Bekijk je ranking tijdens het spel. Staan andere teams hoger of lager? Het delen successen met je team vergroot het zelfvertrouwen.

Double Loop Learning

LearnStrike biedt de mogelijkheid om leerstof te gamificeren, om te zetten naar quizzen, uitdagende challenges, te gekke games en interactieve video’s. In de app die je zelf op maat kan opmaken richt je leerstappen in die je toepast in de praktijk en waar je na afloop op reflecteert. Zo bereik je een maximaal leereffect. Dit heet de Double Loop Learning methode. Met LearnStrike kan je daarom aan de hand van korte games een groter leerdoel bereiken.

Wil je game-based learning inzetten als alternatief of aanvulling op e-learning of klassikaal leren? Dit zijn de voordelen:

  • Stapsgewijs leren in plaats van alle leerstof in één keer
  • Beknopte instructies en korte opdrachten in plaats van veel uitleg en weinig toepassing en reflectie op de praktijk
  • Binnen reguliere werktijden trainen in plaats van trainingsdagen vrijmaken 
  • Meetbaar effect in plaats van hopen op een effect 
  • Schaalbaarheid tot duizenden deelnemers in plaats van een maximale groepsgrootte per training
  • Lage kosten per deelnemer met meetbaar effect in plaats van hogere kosten zonder metingen
null

Het effect van game-based learning

Spel zorgt in je brein voor de emoties: pijn- en genot. Deze twee emoties is de drijvende krachten achter gedrag volgens Freud's, Pain-Pleasure Principle. In een spel zit voor de speler het aspect van een uitdaging, de ruimte om het samen te gaan spelen en de kans op winnen. Dit zorgt voor de aanmaak van dopamine in de hersenen. Hierdoor raken spelers meer gemotiveerd en wordt de aangeboden leerstof beter onthouden.


Wil jij ervaren hoe je met spel de groei en ontwikkeling van jouw medewerkers kan versterken? Bouw dan nu jouw eigen game-based learning app!